Πρέβελη

Η Πρέβελη, ή Φοίνικας, όπως λέγεται επίσημα, βρίσκεται στη νότια ακτή της Κρήτης, περίπου 40 χλμ. Νότια του Ρεθύμνου. Είναι μια μοναδική αμμουδερή παραλία, όμορφη, με ένα μικρό δάσος από φοίνικες που την κάνει να φαίνεται εξωτική. Σε αυτό το σημείο, η παραλία στο στόμα του ποταμού Κουρταλιώτη, έχει αρκετό νερό ακόμη και το καλοκαίρι. Σχηματίζει μια μικρή λιμνοθάλασσα προτού καταλήξει στη θάλασσα. Έτσι, αυτός που επιλέγει αυτή την παραλία για κολύμπι, έχει τη μοναδική ευκαιρία να κολυμπήσει σε θαλασσινό νερό ή στην λιμνοθάλασσα γλυκού νερού και στον ποταμό!

Επίσης φανταστική εμπειρία για τους επισκέπτες είναι να περπατήσουν και να ανέβουν τον ποταμό. Οι φοίνικες στο ποτάμι παρέχουν σκιά και το πλούσιο χώμα είναι ομαλό και αμμώδες. Κάποιες φορές μπορεί κανείς να πιστέψει ότι είναι μια αφρικανική όαση.

Επειδή αυτό το περιβάλλον δίνει μια ασυνήθιστη εικόνα, η παραλία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός για τουρίστες ήδη από τη δεκαετία του 1970, όταν έρχονταν και κατασκήνωναν εδώ πολλοί χίπις που έκαναν καλύβες με χορτάρι και κλαδιά από φοίνικες. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του 1980.

Επειδή η παραλία είναι ανοιχτή προς τον νότο επηρεάζεται από τους ανέμους.