Κνωσός

Η Κνωσός είναι ο τόπος του πιο σημαντικού και ευρέως γνωστού παλατιού του μινωικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Κνωσός ήταν το παλάτι του θρυλικού βασιλιά Μίνωα. Το παλάτι, γνωστό παγκοσμίως ως το Παλάτι της Κνωσού, είναι μέρος των μυθικών θρύλων του Λαβύρινθου του Μινώταυρου και της ιστορίας του Δαίδαλου και του Ικάρου.

Η περιοχή κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τη Ρωμαϊκή εποχή. Αναφέρθηκε ως η πόλη “ko-no-so” στα Γραμμικά Β δισκία του 14ου αιώνα π.Χ.

Η κατοίκηση εντατικοποιήθηκε κατά τη Μινωική περίοδο, όταν στην Κρήτη χτίστηκαν τα πρώτα διάσημα παλάτια (19ος-17ος αιώνας π.Χ.) και τα δεύτερα ανάκτορα (16ος-14ος αιώνας π.Χ.) μαζί με άλλα κτίρια όπως σπίτια και πολυτελή σπίτια. Μετά την μερική καταστροφή το 1450 π.Χ., η Κνωσός αποικίστηκε από τη Μυκηναϊκή Ελλάδα. Η πόλη άκμασε πάλι κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής περιόδου (ναοί των κουκουβάγιων και του Δημητρίου, μαφσονία, το βόρειο νεκροταφείο και οι αμυντικές οχυρώσεις) και το 67 π.Χ. πληρώνονται από τους Ρωμαίους. Το σπίτι του Διονύσου είναι ένα ιδιωτικό σπίτι με εξαιρετικό μωσαϊκό που χτίστηκε την ίδια ρωμαϊκή περίοδο.